menu close menu

Kokoro Brasov - Cel mai titrat club de autoaparare din Transilvania. Autoaparare pentru copii, femei si adulti.

Ju Jitsu sau Arta Supletei

Ju in traducere din japoneza inseamna suplu, blandJutsu inseamna arta. Ju-Jutsu se poate traduce prin „Arta blanda” sau „Arta supletei”, arta de a-l face bland pe adversar.
Ju-Jutsu este unul dintre cele mai vechi stiluri de arta martiala japoneza si are radacini in Sumo si influente din Shaolin, Tsu, Kempo.
Ju-Jutsu era o arta studiata de catre samurai (casta razboinica din Japonia) care trebuiau sa stie sa se apere cu mana goala in fata adversarilor, chiar si inarmati fiind. In pofida statutului lor de luptatori, pe langa artele martiale, samuraii scriau diverse haiku-uri (poezie japoneza), pictau, caligrafiau, studiau tehnica ceaiului, completandu-si astfel pregatirea fizica cu o pregatire spirituala pentru a-si forma o personalitate completa.
Ju-Jutsu este o arta martiala in care se folosesc tehnici articulare, strangulari, contorsionari, proiectari, fixari, aruncari, tehnici de lovire cu diverse segmente ale corpului, tehnici de lovire si actionare asupra punctelor vitale.
Din Ju-Jutsu, prin extragerea tehnicilor de lovire si a altor tehnici periculoase, Jigoro Kano a fondat JUDO-ul in care se folosesc tehnicile de aruncare, proiectare, fixari si strangulari.
Morihei Ueshiba a fondat AIKIDO in care practicantul foloseste tehnicile articulare, chei, proiectari. Atat in Judo, cat si in Aikido se pastreaza principiile din Ju-Jutsu fundamentate pe ideea de a folosi cat mai putin forta proprie si de a folosi forta adversarului impotriva acestuia.
Cele trei principii de baza ale DAITO-RYU sunt:
 Ocolire, nu cedare.
• Reactii sistematice, reflexe fulgeratoare.
• Folosirea eficacitatii maxime.

In Romania,Ju-Jutsu a fost introdus in anii ’20 de catre un membru al Consulatului Japoniei din Bucuresti care a predat cateva luni Ju-Jutsu si Judo. Primii practicanti de Ju-Jutsu au fost Emilian Teaca si Dumitru Carapancea. Totusi, initiatorul, promotorul si fondatorul miscarii moderne de Ju-Jutsu din Romania a fost Shihan Alois GURSKI (7 dan Ju-Jutsu, 5 dan Judo, 5 dan Karate), fiind de asemenea membru fondator al Federatiei Romane de Arte Martiale, al Ligii Romane de Ju-Jutsu si membru al Federatiei Romane de Judo.
In prezent, in Ju-Jutsu exista competitii nationale si internationale. Competitiile de Ju-Jutsu au doua parti componente: sistemul fighting (masculin, feminin) si sistemul demonstrativ (feminin, masculin, mixt).
 Fighting-ul este competitia de lupta in care sportivii sunt obligati sa puncteze in cele trei faze ale luptei: loviturile cu bratele si picioarele (la cap sunt permise numai loviturile circulare), proiectari (tehnici articulare si strangulari inclusiv, fara a forta coloana sau articulatiile in miscare) si tehnici la sol (fixari, chei, strangulari). Daca adversarul bate in momentul in care este actionat cu o tehnica, atunci pierde trei puncte. Castiga cel care acumuleaza puncte in toate cele trei faze ale luptei.
In sistemul Demonstrativ se dau patru serii de cate cinci atacuri, fiecare echipa fiind obligata sa execute trei atacuri in fiecare serie.
Sistemul competitional din Romania era full-contact, iar la demonstrativ echipele erau obligate sa execute minim 8 tehnici in 10 atacuri, 2-3 serii fara a repeta tehnicile.
Despre JU-JUTSU cu Maestrul HISAMITSU MIMURODO
„Dupa definitia populara cea mai raspandita in JaponiaJu-jutsu ar fi un lung drum (michi) de parcurs pentru a atinge prima fericire a vietii aici, jos, de-a lungul multiplelor lupte, care inseamna a face fata obstacolelor.
In primul rand razboinicul trebuie sa invete sa-si apere corpul impotriva tuturor dusmanilor, fara a face uz de arme, cu scopul de a-si fortifica spiritul.
Cand te afli intr-o situatie periculoasa, in fata cu raufacatori de exemplu, se poate intotdeauna sa-ti pastrezi sangele rece gratie a ceea ce ne place sa numim „stapanire de sine”. Ori asta nu se dobandeste decat prin antrenamentul corpului si al spiritului. Se poate, convenabil, sa ai avantajul probabilitatii de a iesi victorios cu o persoana neinitiata. In plus, trebuie sa fii pus in masura nu doar sa neutralizezi un adversar, ci in egala masura, sa-l readuci pe drumul cel bun, dupa ce i-ai oprit dorinta de a distruge si dupa ce l-ai facut sa-si inteleaga greseala.
Acesta este cazul ideal, unul dintre principiile fundamentale ale Ju-jutsu-lui antic japonez cu toata filozofia care decurge si care nu poate fi inteleasa decat de oameni exceptional dotati, care convin cu acest fapt.
Totodata nu trebuie sa ne inselam asupra acestei inalte notiuni de intelepciune si trebuie sa acceptam sa trecem peste toate etapele fizice pe care le implica, fara a sari peste vreuna.
Zelul in Ju-jutsu nu rimeaza cu reusita. Antrenamentele trebuie urmarite cu asiduitate si perseverenta, trebuind ca sfaturile maestrilor sa fie acceptate chiar daca ele nu sunt conforme cu ideile noastre preconcepute, trebuie urmate regimuri uneori excesive si trebuie sa fii fidel angajamentelor luate la plecarea pe aceasta cale.

25 iulie 2013 | Stiri sportive | 0

Lasă un răspuns