Regulamentul de ordine interioara al clubului
C.S KOKORO BRASOV
Va aducem la cunostinta ca in cadrul clubului nostru se practica arte marte martiale – Ju Jitsu.
Membrii clubului se adreseaza antrenorului cu – Sensei .
Toti membrii clubului au obligatia sa respecte regulamentul de ordine interioara
Toti sportivii vor fi tratati in mod egal , indiferent de varsta , sex , religie sau pozitie sociala.
Toti respecta directivele lui sensei de la intrarea pana la iesirea din dojo
Antrenamentul nu poate avea loc decat in prezenta sensei-ului sau al unui instructor desemnat de acesta, supunerea fiind obligatorie
Nu intri in antrenament in timpul salutului si nu deranjezi ritualul
In dojo nu se lucreza alte tehnici decat cele cerute de sensei.
Clubul va incerca pe cat posibil ca sportivii sa aiba cele mai bune conditii de antrenament si sa-i duca cat mai sus posibil dpdv competitional si nivel de performanta.
Art.1. Inscrierea
- Toti cursantii ( sau parintii cursantilor ) vor completa si semna , la inscriere , formularul pentru luarea in evidenta, vor aduce o poza tip bulletin ¾ si o copie dupa certificatul de nastere.Pentru inscrierea in club cursunatul va avea pe cerere de inscriesi parafa medicului de familie.
- Practicantul nu poate face antrenament fara dosarul personal de inscriere complet.
- Inscrierea in club se face o singura data la inscriere si este de 100 ron.
Art.2.Disciplina
- 6 absente nemotivate pe luna – cursantul este exclus din club
- Absentele se motiveaza numai in baza unui telefon de la parinti sau in baza unui certificat medical eliberat de medic
- Nu vor fi primiti la antrenament , cursantii care au cazier sau figureaza in evidentele politiei pentru ca au comis anumite fapte antisociale
- Vor fi exclusi din club si diferiti justitiei, cursantii care folosesc tehnicile invatate in alte scopuri decat cele care privesc legitima aparare si alt mod de aplanare nu exista
- Vor fi, de asemenea, exclusi din club cei care consuma bauturi alcoolice, droguri sau tigari.
- Sportivii care creeaza probleme sunt inlaturati din club
- Sportivii trebuie sa-si respecte parintii si antrenorii si sa fie disciplinati in societate.In caz contrar vor fi exclusi din club
- Invitatii adusi de cursant in sala de antrenament, sa asiste la un antrenament, sunt admisi numai cu permisiunea lui sensei sau inlocuitorul acestuia
Daca ati obtinut-o, rugati invitatii sa aiba o conduita civilizata.
- Cand sensei face o demonstratie sau explica ceva cursantilor toata lumea sta jos in seiza ( agura )
- Sensei si sempai nu vor fi criticati niciodata si nici corectati.
- Pentru deplina intelegere si desfasurarea optima a antrenamentelor, este obligatorie pastrarea linistii in sala de antrenament si in vestiare
- Invitatii si parintii copiilor care asista la antrenamente vor avea telefonele in modul silentios, iar discutiile telefonice vor avea loc in afara salii de antrenament
- Parintii care asista la antrenamente nu vor deranja antrenamentele discutand intre ei in sala de antrenament ( principiul in dojo – se lucreaza , nu se vorbeste )
- In sala de antrenament nu se filmeaza si nu se fotografiaza fara aprobarea lui Sensei.
- Nu se admite, la salut, sportivii cu tinuta neglijenta, incompleta, centura neinnodata, dezbracarea si imbracarea se face numai la vestiare
- Toti respecta locul unde invata artele martiale , loc numit dojo ( loc unde se cauta calea ), precum si colegii de antrenament care-l ajuta sa urmeze calea.
- Niciodata nu parasesti dojo fara incuviintarea lui sensei sau a inlocuitorului acestuia; nerespectarea acestor reguli da dovada de lipsa de respect fata de sensei, parteneri, adversari, dojo si fata de artele martiale.
- Sportivii vor veni la antrenament pregatiti astfel incat sa poata stapani setea, foamea sau diverse nevoi fiziologice pana la sfarsitul antrenaemtului.
- Daca esti bolnav nu participi la antrenament, sau daca vrei sa participi cu tot dinadinsul, anunta-l pe sensei de problemele medicale sau orice problema pe care o ai inainte de inceperea antrenamentului.
- Nu intri in sala de antrenament , daca nu stii sa te comporti sau daca nu esti pregatit pentru a termina antrenamentul fizic si psihic
- Respecta pe cei varstnici, respecta partenerul si respecta pe toti din jurul tau, fii modest si ai rabdare
- Respecta ierarhia clubului in functie de grad si vechime
- A avea un grad mai mare inseamna a avea o raspundere mai mare
- Fiecare sportiv al clubului va considera ca o datorie de onoare comportamentul decent in sala de antrenament , cat si in societate.
- Se spune despre un profesor de arte martiale ca se aseamana in multe privinte cu un maestru ZEN; el nu-si cauta elevii si nici nu-i impiedica sa plece
Art.3.Viza medicala
- Pentru cursantii incepatori, este obligatorie stampila medicului de familie sau adeverinta de la acesta care sa ateste faptul ca puteti face efort fizic intens si in cazul neprezentarii adeverintei medicale , prin semnarea acestui regulament va asumati riscul producerii oricarui accident datorat starii de sanatate neadecvate , neavand dreptul sa solicitati vreo despagubire materiala, morala sau penala.
- Viza medicala se va pune numai in baza unui control medical
- Viza medicala se va pune de doua ori pe an , in carnetul de sportiv – la medicina sportiva, in caz contrar antrenorul clubului nu va mai lucra cu sportivul
- Sportivii trebuie sa faca dovada ca sunt apti dpdv medical printr-o adeverinta sau viza pe legitimatia de sportiv
Art.4.Cotizatia de cursant
- Cotizatia se plateste lunar intre 1 si 10 ale luni , nu mai tarziu de ziua de 10.
- Plata taxei de antrenament se poate face numerar la sala sau in contul IBAN al clubului. Cursantii vor primi chitante ptr taxa platita numerar.
- Se va face reducere la sportivii care sunt frati, surori, parinti – copil
- Taxa se modifica o data pe an sau ori de cate ori se schimba tariful inchirierii salii de antrenament sau a utilitatilor.
- Lipsa de la unul sau mai multe antrenamente nu justifica neplata cotizatiei lunare sau plata fractionat corespunzator prezentei
- Banii nu se returneaza in cazul nefrecventarii sedintelor de antrenament
- Lipsa mai mult de 5 antrenamente sau plata cu intarziere mai mare de 2 luni a cotizatiei duce la excluderea din club pentru anul in curs.
- Reinscrierea cursantilor in cauza se va face doar cu acordul consiliului director al clubului.
Art.5.Viza anuala de sportiv ( pentru sportivii legitimati FRAM )
- Aceasta se plateste pana in luna martie a anului in curs
Art.6.Echipamentul de antrenament
- Echipamentul de antrenament va consta in trening si tricou pentru primele 3 luni de antrenament sau la acceptul sensei-ului mai repede
- Este obligatoriu ca la primul examen de grad cursantul sa aiba kimono ( gi ).
- In cadrul antrenamentelor cursantii pot suferi mici accidentari.Pentru a evita acest lucru, sportivii au obligatia de a se dota cu echipament acreditat disciplinei pe care o practica, in caz contrar nu ne asumam nici o raspundere morala sau materiala.
- Echipamentul este individual atat in sala de antrenament cat si in concursuri.
- Sa nu foloseasca echipamentul sportiv existent in sala si vestiarele de antrenament fara aprobarea lui sensei sau inlocuitorului acestuia ( spaliere, mingi medicinale, saltele, cordeline elastice, TRX, franghii, etc ); deteriorarea acestora se plateste fiind inlocuite integral de catre cel care le-a produs fie cursant sau invitati.
- Niciodata nu fac antrenament in hainele cu care vin de acasa.
- Niciodata nu ma schimb in dojo, ci in vestiar.
Art.7.Cantonamente
- In fiecare an clubul nostru organizeaza cantonamente la mare sau la munte
- Taxa pentru cantonament o plateste cursantul.
- Sportivii care se inscriu si platesc avansul pentru cantonamente si se retrag isi pierde avansul de bani.In cazul in care sportivul degradeaza bunurile unde este cazat sau din mijlocul de transport, va suporta cheltuielile aferente.
Art.8.Concursuri si competitii
- Participarea sportivului la competitiile organizate (cupe si campionate nationale si inrenationale) in cadrul Departamentului de Ju Jitsu se face la recomandarea si selectia antrenorilor si instructorilor clubului.
- Costurile pentru concursuri si competitii, inclusiv transport si masa sunt suportate de catre cursanti.
- Sistemul competitional in Ju Jitsu e semi contact.
- Antrenorul coordonator va informa parintii cursantisor cu minim 30 zile inainte despre decizia participarii la concurs, ora si data la care acesta incepe.Parintele cursantuui care doreste sa participe la concurs urmand a-si da acordul in scris odata cu achitarea taxei de concurs.
- Odata cu semnarea acordului si incrierea la concurs, parintele cursantului va mandata Clubul KOKORO ( sau orice reprezentant al acestuia), sa aprere interesul cursantului in orice fel de situatie aparuta in cadrul competitiei, astfel cum va crede de cuviinta ca este mai bine pentru interesul cursantului.Toate manifestarile de vointa ale mandatarului Clubul KOKORO sau reprezentantul acestuia ) fiindu-le opozabile.
- Parintele cursantului isi poate retrage in orice moment copilul din competitia respectiva su poate alege sa nu participe la competitii avand posibilitatea antrenarii copilului in sala de antrenament.
- Clubul KOKORO isi rezerva dreptul de a decide grupa de antrenament din care cursantul face parte.
- Participarea cursantului la orice competitie este conditionata de semnarea in prealabil a unui acord sau declaratii de concurs.
- Nici un parinte nu are voie sa treaca peste antrenorul sau instructorul clubului pentru a cere pareri arbitrului sau organizatorului competitiei.Toate nemultumirile i se aduc la cunostinta antrenorului sau instructorului delegat la concurs care reprezinta sportivii KOKORO.
Art.9.Exanenul de grad
- Pentru prezentarea la examenul de grad sunt necesare :
– acceptul lui sensei
– prezenta minima la 80 % din antrenamente
– taxele achitate la zi
- Sportivii nu pot cere din proprie initiativa examinarea
- Examenul de grad va fi sustinut de fiecare cursant in parte , individual
- Pana la gradul de 1 kyu examinatorul poate fi doar sensei
- Se poate face si comisie de examinare din 2-3 persoane care au statutul de antrenori sau profesori de ju jitsu si sunt recunoscuti la nivelul departamentului ca antrenori sau conducatori de club.
- Dintre cei 3 unul va fi ales seful comisiei.Diplomele cursantilor vor fi semnate de presedintele clubului – la rubrica presedinte club si la rubrica comisie vor semna seful comisiei si ceilati membri din comisie
- Comisia se va face la cererea lui sensei incepand cu gradul de 2 kyu.
- Fiecare proba ( cu exceptia celei eliminatorii – de forta ) va fi notata de la 1 – 10.
- Proba eliminatorie ( de forta ) va fi sustinuta de toti cursantii o data.Cine nu trece aceasta proba nu are dreptul sa le dea pe celelalte ( admis / respins ).
- Urmatoarea proba va fi sustinuta de fiecare cursant in parte , apoi se va trece la urmatoarea s.a.m.d
- Proba 2 este partea care prezinta tehnicile de kihon – karate si se noteaza cu note intregi de la 1- 10 ( cu exceptia probei eliminatorii )
- Proba 3 cuprinde – chugaeri – rostogolirle
- – ukemi – caderile
- – nage waza – proiectari ( te , koshi , ashi )
- – shime waza – strangulari
- – kansetsu waza – luxatii
Toate aceste tehnici se noteaza cu note intregi de la 1- 10
- Proba 4 este partea de osae komi si se noteaza cu note intregi de la 1- 10
- Proba speciala va fi proba de – tachi waza – tehnici de autoaparare
- Pe loc se va face media la fiecare proba
- Daca se va face comisie se va aduna nota data de fiecare membru al comisiei si se va imparti pe proba
- Nota minima la fiecare proba trebuie sa fie 5.Daca la una dintre probe nota este sub 5 , chiar daca la celelalte este de 10 , examenul va fi picat
- Examinatorul sau comisia de examinare va comunica fiecarui cursant nota , numai dupa terminarea probei respective , de catre toata grupa
- Media generala va fi compusa din toate cele 4 probele ,iar media generala nu tebuie sa fie sub nota 8.
- Cei care nu trec examenul de grad au dreptul sa dea un nou examen dupa 3 de luni, iar daca nici atunci nu-l iau vor da un nou examen cand vor da ceilalti colegi ai lui din grupa , dar tot pentru acea gradatie.
- Taxele de examinare sunt anuntate de presedintele clubului cu 30 de zile inainte de examinare.
- Cursantul isi poate rezerva dreptul sa nu de-a examen de grad in situatia in care nu se simte pregatit, dar nu poate da examen decat cand se va face o noua examinare.
- Daca examenul de grad nu este absolvit, cursantul va pierde banii (nu va primi banii inapoi)
- In situatii deosebite, cursantul poate da examen si singur.
- Cei care vor lua media generala 10 la examen, vor primi in afara diplomei de grad si o diploma de excelenta, fiind recompensati din partea clubului cu un cadou ( valabil incepand cu 5 kyu – centura galbena )
- Cei care vor lipsi nemotivat la examenul de grad, vor repeta perioada de pregatire si vor sustine examenul atunci cand vor da si ceilalti, ei ramanand insa cu un pas in urma.
Art.10 – Practicantul trebuie sa se conformeze urmatoarelor reguli :
- Sa respecte cele 10 principii fundamentale
- Sa respecte curatenia locurilor utilizate ( sala, vestiar )
- Sa mentina tinuta de antrenament curata si ingrijita
- Sa intre in sala de antrenament curat : unghii de la maini si de la picioare sa fie taiate scurt
- Sa nu poarte obiecte care ar putea provoca raniri : cercei, bratari, inele, etc
- Sa respecte orarul cursurilor : in caz de intarziere sa salute senseiu-ul si sa ceara acceptul sa fie admis la antrenament
- Sa mentina linistea la antrenament.
- Sa efectueze un salut inainte si dupa antrenament, de fiecare data cand incepe un exercitiu sau are nevoie de o explicatie, si ori de cate ori este corectat de sensei
- Sa comunice lui sensei eventualele rani sau indisponibilitati inainte de curs, dar si cele aparute in timpul antrenamentului.
- In cazul in care unul din aceste puncte nu este respectat, elevul nu poate participa la antrenamente.
Art.11 – Se recomanda ca in cadrul antrenamentelor, practicantii sa nu poarte asupra lor
valori.Clubul nu isi asuma nici o responsabilitate in caz de furt.
Art.12 – Retragerea din club
- Sportivul poate sa se retraga in orice moment din club.
- Parintii sportivilor care au carnete BUDOPASS, inregistrati in FRAM si doresc primirea acestui carnet vor face o cerere de retragere din clubul KOKORO ( in 2 exemplare ) prin care se specifica ca se doreste retragerea copilului din club si restituirea Budopass-ului.
- Cererea va fi inaintata Consiliului Director al Clubului care conform ROI in 30 de zile va da un raspuns.
- Predarea carnetului BUDOPASS se va face pe baza unui proces verbal de predare – primire, in 2 exemplare.
- Acelasi lucru se face si in situatia unui trasfer in alt club.
- In cazul unui transfer la un alt club BUDOPASS-ul se preda parintilor, doar dupa aprobarea transferului si aducerea la club a unui exemplar semnat si parafat de federatie.
Art.13. – Pedepse si sanctiuni
- Sportivul este sanctionat pentru abateri intentionate cu pedepse incepand cu flotari, si poate ajunge pana la excluderea din cadrul clubui, indiferent de vechime sau grad pentru abateri grave.
- Incalcarea de mai multe ori a art. 2 si 3 duc la eliminarea temporara sau definitiva din club dupa caz.
NOTA : Acest ROI a fost aprobat si semnat in sedinta consiliului director din data de 15.08.2013
Data
15.08.2013